Üzleti tippek

Átalakul a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

A kormány szerdai ülésén elfogadta a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatási rendszerének átalakítását - közölte a munkaügyi miniszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az új rendszer 2006. január 1-én lép hatályba, de másfél évig párhuzamosan működik majd a jelenlegivel, hogy a cégeknek legyen idejük az átállásra.

A kormány által elfogadott két rendelet célja, hogy bővüljön a foglalkoztatás, a támogatás pedig jusson el a munkavállalókhoz, “ne tűnhessen el kézen-közön a támogatás a menedzsmentnél” – fogalmazott Csizmár Gábor, szakminiszter.

Mint mondta, az új rendszer amellett, hogy megfelel az unió szabályainak, garantálja, hogy az állam által támogatott foglalkoztatás személyre szabott munkahelyi környezetben, szabályozott körülmények között, átláthatóan történjen.

Az új támogatási rendszer három elemből áll: normatív jellegű bértámogatás, amely maximum a bér 100 százalékáig terjedhet, költségkompenzációs támogatás, amely a megváltozott munkaképességűeket alkalmazásához kapcsolódó költségeket fedezi és a rehabilitációs költségtámogatás. Ebben olyan non-profit szervezetek részesülhetnek, amelyek a versenyszférában elhelyezkedni nem tudók foglalkoztatását vállalják.

A miniszter kiemelte, bevezetik az akkreditációt, amellyel az állam elismeri és támogatja a megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztató munkáltató foglalkoztatási rehabilitációs tevékenységét.

Az akkreditációnál az állam előnyt biztosít a jelenlegi célszervezeteknek, amelyek ha idén december 31-ig leadják az igényüket, akkor a következő esztendőben jogosultak lesznek a kiemelt támogatásra. 2007 július 1. után már csak akkreditált szervezetek juthatnak támogatáshoz – mondta.


Csizmár Gábor kitért arra, hogy az új rendszerben bővülni fog a támogatott munkavállalók és munkáltatók köre, támogatható lesz a foglalkoztatás abban az esetben is, ha a munkaképesség- csökkenés mértéke a 40 százalékot nem éri el. Változni fog a támogatásban részesülők köre is: az egyéni vállalkozók és a non-profit szervezetek is részesülhetnek majd támogatásban, szemben a jelenlegi rendszerrel – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik