Üzleti tippek

2007-ben dőlhet el az iparűzési adó sorsa

"Az olasz adóügyben 2005 végéig születhet meg az Európai Bíróság döntése, így, ha a magyar iparűzési adó ügye ezután Luxemburgba kerül, ott, figyelembe véve az eddigi jó két éves átfutási időt, 2007 végére várható ítélet" - jelentette ki Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekkel foglalkozó biztosa csütörtökön az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

Kovács László kifejtette: “az olasz adóügyben születendő európai bírósági döntés iránymutató lesz a hozzám tartozó adó- és vámpolitikai főigazgatóság számára, s ha az ítélet elmarasztaló lesz, akkor a szervezet felszólítja a magyar kormányt, illetve a Pénzügyminisztériumot az iparűzési adó megszüntetésére.

Ha a magyar kormány ezt a felszólítást megfogadva adott határidőn belül az iparűzési adó megszüntetéséről törvényt terjeszt a Parlament elé, akkor a főigazgatóság a továbbiakban már nem foglalkozik az üggyel, hiszen megszűnik az iparűzési adó – mondta az adóügyekkel foglalkozó magyar biztos. Ellenkező esetben a főigazgatóság az ügyet – amely új ügy, tehát az olasz döntéstől független – az Európai Bíróság elé terjeszti, s a jogerős döntés ott fog születni – tette hozzá. Kovács László hangsúlyozta: a magyarországi cégeknek jelenleg az érvényben lévő törvény alapján kell iparűzési adót fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik