Üzleti tippek

Sztrájkveszély a vasútnál

A munkabeszüntetés lehetőségét sem zárja ki a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV körül kialakult személyi, pénzügyi bizonytalanság miatt – mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Gaskó István a két szakszervezet közös sajtótájékoztatóján közölte: amennyiben nem sikerül olyan, a kormánnyal közösen kialakított stratégiát létrehozni, amely stabilizálja a MÁV pénzügyi helyzetét, garantálja a bérkifizetéseket, és elkerülhetővé teszi a csőd közeli állapotot, akkor akár „a legkeményebb eszközt” is bevethetik a következő fél évben.

Simon Dezső, a VSZ elnök elmondta: tiltakoznak az ellen is, hogy a kormány által július 27-én létrehozott, a vasúti átalakítás és működtetés hosszú távú koncepcióját tartalmazó kormányhatározatról előzetesen nem konzultáltak a munkavállalói érdekvédelmi szervezetekkel. Az elnök szerint olyan, a szakszervezetekkel egyeztetett hosszú távú stratégiára van szükség, amely átíveli a kormányzati ciklusokat.

Simon Dezső elmondta: a pénzügyi problémák mellett az is komoly nehézséget okoz, hogy láthatóan a közlekedési miniszter megvonta a bizalmat a MÁV jelenlegi vezetésétől azzal, hogy számos döntést saját hatáskörébe utalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik