Üzleti tippek

Konferencia a gyógyturizmusról Egerszalókon

Magyarországon 1300 termálkút és 1200 gyógymedence van, a gyógyszállók száma pedig négy év alatt a duplájára növekedett, hangzott el az egerszalóki gyógyvíz ünnep alkalmából rendezett idegenforgalmi konferencián, szerdán.

Eöry Edit, a Magyar Turizmus Rt. egészségturizmus irodájának munkatársa rámutatott, hogy Magyarországon az idegenforgalom a GDP-hez közvetlen módon 10 százalékkal járul hozza. Az Európai Unióban ebben csupán Spanyolország előz meg bennünket, ahol ez az érték 12 százalék, fűzte hozzá Eöry Edit.

Hazánkban 300 ezer főt foglalkoztat a turizmus, viszont az ágazatból származó árbevétel alacsonyabb a lehetőséghez képest. “Ez azt jelenti, hogy még mindig nem tudjuk a vendégeket hosszabb ideig lekötni”, fogalmazott a szakember. Elmondta: a hosszabb tartózkodás elérésére a gyógyturizmus a legalkalmasabb, s ez a szektor Magyarországon az utóbbi évben sokat fejlődött.

A Széchenyi program hatása jelentős, hiszen 100 idegenforgalmi projektet támogatott eddig 31 milliárd forinttal, amely 81 milliárd forintnyi beruházást eredményezett. Ennek is köszönhetően jelenleg hazánkban 39 gyógyfürdő, 57 gyógyszálló és 41 wellness hotel működik. Nagy Imre, az Észak-Magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Eger polgármestere arra mutatott rá, hogy Észak-Magyarországon az egerszalóki gyógyvíznek és a fürdőkomplexum megvalósításának kiemelt szerepe van.

A bizottság a várak és a borturizmus mellett a gyógyvíz és klimatikus gyógyhelyek fejlesztését támogatja elsősorban, közölte. Egerszalókon több mint hat év kellett ahhoz, hogy megvalósíthassák a gyógyvíz hasznosítását, ennyi időt vett igénybe a tulajdonviszonyok és a vízjogi engedélyek rendezése, és a befektető megtalálása, emlékeztetett a kezdetekre Tőgyi Gábor polgármester.

Az alig 2000 lakosú településen épülő, egész évben üzemelő, gyógy- és élményfürdő a jövő év tavaszára készül el, közölte Gazsó István, a tulajdonos Szalók Holding Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. ügyvezető igazgatója. A hozzá kapcsolódó 1000 négyzetméteres vízfelületű strandfürdőt 2006-ban, nyár elején adják át, a mellette épülő ötcsillagos szálloda a jövő év végére készül el. A beruházás költsége nettó 3,7 milliárd forint lesz, mondta az ügyvezető. Emellett jövő év őszén megkezdik a 300 apartmant tartalmazó üdülőfalu kialakítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik