Üzleti tippek

Ingyenesen letölthető a Google Talk

A Google ezzel programmal beszáll az internetes üzenetküldők versenyébe. A Google Talk segítségével nemcsak chatelni, hanem online telefonálni is lehet, természetesen ingyen.

A szakértőknek nem kellett sokáig találgatni, a Google céljait. A cég megnövekedett erőforrásait láthatóan a szöveges és beszéd alapú kommunikáció megújítására fordítja.

Az új szolgáltatás, a Google Talk ambíciózus terveket fogalmaz meg az azonnali üzenetküldés és az internetes telefonálás továbbfejlesztésével kapcsolatban. A Google ezzel a lépéssel komoly támadást indít a rivális Yahoo, a mostanában feltámadó AOL, az általánosan elterjedt ICQ, valamint az ismert Microsoft Messenger szolgáltatásai ellen. A Google Instant Messaging programját béta formában már szerdán elindíttották.

Már letölthető Google Talk

A program már letölthető a Google Talk oldaláról, így hamarosan számos tesztelő véleményével is gazdagodik a fejlesztők elképzelése az új típusú üzenetküldő program megvalósításával kapcsolatban.

A szoftver hasonlít a hagyományos azonnali üzenetküldő szoftverekre, mint amilyen például a Skype, az ICQ, az AOL Messenger vagy az MSN Messenger. Az üzenetküldéssel a Google olyan piacra készül betörni, ahol a “nagyoknak” tízmilliós nagyságrendű ügyfele van; az America Online az AIM és az ICQ márkákkal több mint 40 millió felhasználót ér el – csak az Egyesült Államokban. A Yahoonak mintegy 20 millió, a Microsoft MSN Messengerének úgy 14 millió használója van – derül ki a comScore Media Metrix legfrissebb adataiból.

A Google Talk túllép a billentyűzet használatával írott szöveges üzenetekből álló beszélgetésen, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valóban beszélgessenek a többiekkel. Egy független elemző, Om Malik blogjában rámutatott, hogy az a technika, ami a Google számára lehetővé tette rendszerének kialakítását, egy nyílt forráskódú rendszer, a Jabber. A Jabber technológia képessé teszi a Google felhasználóit arra, hogy a hasonló alapokon álló, szintén Jabberrel működő rendszerekkel – mint például az America Online ICQ-ja vagy az Apple iChatje – kapcsolatot létesíthessenek. “Ez a lehető legrosszabb hír – a Skype-nak például, mert immár nem két, hanem három óriás akarja felkínálni az eredeti halvány utánzatát” – fogalmaz Malik.

Az AOL éppen nemrég jelentette be, hogy az azonnali üzenetküldő programja képességeit e-mail- és SMS-küldési funkcióval bővíti ki. Ráadásul az AOL Messengerrel hamarosan már online telefonálni is lehet majd, így minden bizonnyal a Google sem fogja kihagyni ezt a funkciót az új alkalmazásból. A talk.google.com domain név már aktív, jöhetnek a tesztelők.

Megvenné a Skype-ot?

Spekulációkra ad okot, hogy a vállalat bejelentette: újabb részvénykibocsátást hajtanak végre, és ebből 4 milliárd dolláros bevételre számítanak. A kérdés csak az, mit szándékozik ekkora összeggel kezdeni a cég? Szakértők szerint a Google meg akarja vásárolni a Skype-ot és ezért tőkét gyűjt. Mint ismeretes, Rupert Murdoch médiamogul nemrég 3 milliárd dollárt kínált a kommunikációs vállalatért. Ezzel szemben a New York Times elképzelhetőnek tartja azt a verziót is, hogy a Google egy hardvergyártó vagy -forgalmazó lesz és saját mobil eszközt, laptopot vagy egy okostelefont dob piacra.

Az elmúlt évben a Google egyre újabb és újabb termékekkel rukkolt elő: többek között már e-mail szolgáltatást, elektronikus térképet, személyre szabott híreket is kínál. A cég a minap indította útjára új szolgáltatását; a Google Sidebar a háttérben fut, és biztosít “élő” információs frissítéseket a felhasználó számára. Lépései egyre messzebb juttatják gyökereitől, a webes kereséstől, és a cég egyre inkább a széles spektrumú internetes médiavállalattá válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik