Üzleti tippek

Elégedetlen a szakszervezet a munkaerő kölcsönzés szabályaival

Elégedetlen a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a munkaerő kölcsönzés szabályainak, a munkaügyi tárcánál kidolgozott szigorítási javaslataival - olvasható az érdekképviseleti szövetség internetes oldalán.

A Munka törvénykönyve soron lévő módosítási javaslataira reagálva a szövetség kifejezi: további szigorítások szükségesek annak érdekében, hogy a munkaerő kölcsönzés címén ne lehessen tömegesen a munkavállalókat bizonytalan helyzetben tartani. A kollektív szerződéses megállapodásokból eredő kötelezettségeket ezen a címen ne kerülhessék ki a munkáltatók.

Az MSZOSZ szerint a kormányzat kötelezettsége, hogy a munkaadói erőfölényt ellensúlyozva fenntartsa a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzés érdekében kidolgozott jogszabálymódosítási javaslatait is, azt a munkaadói érdekképviseletek elutasító véleménye ellenére az Országgyűlés elé terjessze. Az érdekképviseleti szövetség üdvözli, hogy a régóta napirenden tartott szakszervezeti követelés eredményeként december 24-e munkaszüneti nap lesz, de ez a kereskedelemben dolgozókra is vonatkozzon.

Az MSZOSZ fenntartja a szaktárca részéről korábban már elfogadhatónak minősített követelését, hogy a munkaközi szünetet ledolgozott munkaidőként számolják el a munkavállalóknak. A szakszervezetek szövetsége évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy szükséges a Munka törvénykönyvének koncepcionális felülvizsgálata, egy új, a munkáltatók és a munkavállalók érdekei között valódi egyensúlyt biztosító törvény.

A szakszervezeti szövetség értékelése szerint e törekvésük egyebek között az egymást követő kormányok halogató taktikája miatt nem vezetett eredményre. A kormány jelenlegi javaslata a Munka törvénykönyvét csak azokban a kérdésekben módosítaná, amelyekben konszenzust ért el a szakszervezetekkel és a munkaadói érdekképviseletekkel egyaránt. Ezt nem tartja jó megoldásnak az MSZOSZ, mert a munkáltatók és munkavállalók közötti, minden esetben meglévő érdekellentét egy sor kérdésben kizárja a konszenzusos változtatás lehetőségét – utal rá az értékelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik