Üzleti tippek

Több mint 600 kiállító az OMÉK-on

Több mint 600 szervezet részvételével 40 ezer négyzetméternyi bemutató területen várja az érdeklődőket a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) - mondta Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

Magyarország uniós tagsága óta először megrendezendő kiállításon augusztus 27. és szeptember 4. között 543 magyar és 16 országból 61 külföldi kiállító vesz részt – ismertette az államtitkár. Hozzátette a mezőgazdasági termesztéstől a szolgáltatásig 15 témában mutatkoznak be szervezetek, a legtöbb résztvevő a mezőgazdasági gépipar, az élelmiszeripar és a borászat, szeszipar területéről érkezik.

A Hungexpo területén helyet kapó kiállításon 18 külföldi delegáció vesz részt, 10 miniszteri, és 8 államtitkári küldöttség érkezik. Előadásokat tart többek közt a spanyol, holland, olasz és a lengyel mezőgazdasági miniszter és a résztvevő országokon kívül szakértők érkeznek Franciaországból, Nagy Britanniából, Ciprusról és Moldáviából is.
Az államtitkár kiemelte: az OMÉK-on a kínai szakértő delegációval a kereskedelmi kapcsolatokról fognak tárgyalni. A kiállításon kerül sor a román-magyar mezőgazdasági együttműködés áttekintésére és meghosszabbítására.

A kilenc napos rendezvényen szervezik meg a határon túli magyar gazdák találkozóját, ahol hosszabb távú megállapodás aláírására is sor kerül. A nyitó napon adják át az idei ágazati és termékdíjakat.
A kiállításon folytatódik a Miniszterelnöki Hivatal és két civil szervezet által tervezett “EU: belül tágasabb” című rendezvénysorozat. Az Európai Bizottság által is támogatott programsorozaton ezúttal 250 négyzetméteres gömbsátorban biztosítanak lehetőséget az uniós információcserére.

Pásztor Zsuzsa, az esemény miniszteri biztosa hangsúlyozta: uniós tagokként az elmúlt másfél év konkrét tapasztalatainak, problémáinak megbeszélésére kerülhet sor. Témaként említette az élelmiszergazdaság és élelmiszerbiztonság kérdését, valamint a magyar termékek uniós piacra jutási lehetőségeinek megvitatását.
Fésűs László, a Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: több mint ezer élő állatot mutatnak be a kiállításon, és az újdonságnak számító futómadarak bemutatása mellett az őshonos magyar emlősöket is felvonultatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik