Üzleti tippek

Polckáosz a Tescókban

Több Tesco áruházban lepusztított polcok és rendezetlen áru fogadja a vásárlókat – állítja pénteki számában a Napi Gazdaság. A lap szerint ez akár a forgalom rovására is mehet.

A helyzet azért alakult ki, mert a hipermarketláncot működtető Tesco-Global Áruházak Rt. augusztus 15-ével új polcrendezési rendszert vezetett be. Így jelenleg hat, a kereskedelmi vállalat által kiírt pályázatot megnyert cég látja el a polcrendezési feladatokat.


Ez változás a korábbiakhoz képest, amikor a beszállítók korábban 45 polcrendező és árufeltöltő céggel álltak szerződésben, amelyek alkalmazottaik többségét a gyártók segítségével tréningezték, képezték ki arra, hogyan jelenítsék meg az általuk forgalmazott márkát a kiskereskedelmi egységekben. A Tesco mostani lépését több, a lap információi szerint csaknem 80 gyártó nem fogadta el, és nem volt hajlandó leszerződni a körön belülre került hat céggel.


Ugyanis nem akarják ugyanazzal az alkalmazottal végeztetni a szolgáltatást, amely a konkurens gyártó termékeit is a polcokra helyezi. A dacos reakcióra a gazdasági napilap szerint van racionális magyarázat: ugyanis egy-egy árufeltöltő-polcrendező rendkívül értékes információkhoz – például forgalmi adatokhoz – juthat, amit a gyártók nem szívesen bíznak olyan alkalmazottra, aki egyúttal a konkurens embere is.


A Magyar Márkaszövetség arra kérte a céget, gondolja meg döntését. Fekete Zoltán főtitkár a Napi Gazdaságnak elmondta: a szervezet úgy véli, az új rendszer „kontraproduktív” és a forgalmazók, illetve az áruházak forgalmi adatainak romlásához vezet.


A polcrendezés és árufeltöltés kereskedelmi alaptevékenység, tehát nem a beszállítók dolga lenne – írja szakértőkre hivatkozva a lap. A jelenlegi helyzetben azonban a beszállító fizeti a polcrendező órabérét, és oktatásába is gyakran jelentős összeget fektet. A linformációink szerint az új rendszer a beszállítóknak vagy drasztikusan magasabb piaci árakat eredményezett, vagy mindezt eltűrve kénytelen volt a profitját mérsékelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik