Üzleti tippek

Szakkiadvány vendéglátósoknak

Megjelent az 555 Receptúra és Gyártmánylap című szakmai kiadvány, amely segít a vendéglátósoknak abban, hogy többletmunka nélkül eleget tegyenek törvényi kötelezettségüknek, a melegkonyhai ételekre vonatkozó gyártmánylapok kötelező vezetésének.

Ezt a 2003. évi LXXXII. törvény – az élelmiszertörvény – írja elő és meglehetősen sok vállalkozást érint: például önálló és szállodai éttermeket, büféket.

A jogszabály értelmében a vendéglátósoknak kötelességük az anyaghányad-kivetésen és a kalkuláción túl a rövid technológiai leírás és az alaptápanyag-összetétel rögzítése is. Ezenkívül még – tevékenységük sajátosságából adódóan – az üzleteikben kiszolgált vendégek egészsége iránt is felelősséggel tartoznak.

A fogyasztónak joga tudni, hogy amit rendel, mit tartalmaz, és az elfogyasztása mennyi kalóriát jelent. Hizlal-e vagy sem az étel, az összetevői kielégítik-e a korszerű táplálkozás iránti igényt?

Az 555 étel – a szerzők szándékai szerint – módot nyújt egy vendéglátós üzlet gazdag választékának kialakítására, ételei kínálatának színesítésére, étlapváltásra vagy napi ajánlatok, rendezvénymenüsorok összeállítására is.

A könyv – amelynek összeállítását széles körű kutatómunka előzte meg, feltérképezve a mai vendéglátás kínálatát – igyekszik minden igényt kielégítő választékot nyújtani. A szerzők neves szakemberek korábbi munkáira építve, mesterszakács irányításával állították össze a receptúragyűjteményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik