Üzleti tippek

88 százalékos az evabefizetés

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók júliusban 21,6 milliárd forint adóelőleget utaltak át az APEH-nak, így az első hét hónapban teljesített befizetések összege 66,2 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 88 százaléka - áll a Pénzügyminisztérium (PM) júliusi államháztartási folyamatokat ismertető összefoglalójában.

A PM júliusi prognózisában 25,2 milliárd forintos eva bevétellel számolt, a végleges adatok szerint azonban a befizetések összege ennél kisebb, 21,6 milliárd volt. Ennek ellenére az első hét hónapban befolyt az idei évre előirányzott 75,3 milliárd forintos eva előirányzat 88 százaléka, 66,2 milliárd forint.

Ebben az évben még egyszer, októberben kell adóelőleget fizetniük az evásoknak, amelynek összege várhatóan a júliusihoz hasonló, 21-22 milliárd forint közé eshet. Emellett augusztusban, szeptemberben, novemberben és decemberben is összesen mintegy 6-10 milliárd eva adóelőleg “csoroghat be”.

Az előbbi számítások azt jelzik, hogy a PM 2005. évi, korábban publikált prognózisában – ami nem azonos a 75,3 milliárdos költségvetési előirányzattal – rögzített 92,8 milliárd forintos eva befizetés teljesülhet, hiszen a kalkuláció alsó határa 93,2 milliárd, míg a felső határa 98,2 milliárd forint.

Tavaly 67 milliárd forint adót fizettek az evás vállalkozások, míg 2003-ban, az indulás évében 31 milliárd forint eva adóbevételhez jutott a költségvetés.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik