Üzleti tippek

Lakásépítők minősítési rendszerét vezetik be

Egyelőre önkéntes alapon minősíttethetik magukat a lakásépítő cégek az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. által kidolgozott minősítési rendszer alapján. Az építő cégek felkészültségét, referencia-képességét, jogi - és pénzügyi hátterét vizsgáló rendszer alkalmazásától a lakások minőségének javulását várják.

Alapvetően az építési vállalkozások felkészültségét és referencia-képességét vizsgáló, emellett a pénzügyi, a jogi, a személyi és az adminisztrációs hátterüket is figyelembe vevő minősítő rendszert dolgozott ki a Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. Az önkéntes minősítési rendszer kezdetben csak a lakásépítő cégekre lesz érvényes, ám később bármely építőipari tevékenységet folytató vállalkozásra kiterjesztik a feltételeket.

A rendszer szakmai alapjai és rendező elve EU-konform, ugyanakkor valamennyi részletében alkalmazkodik a magyarországi építőipari gyakorlatban alkalmazott fogalmak és jogosultságok rendszeréhez.

A minősítési tevékenységet eleinte csak a kht. végzi majd, ám a későbbiekben más társaságok is akkreditálhatják magukat, és végezhetik a lakásépítő társaságok minősítését.

Karikás György, az ÉMI Kht. vezérigazgatója a minősítés díjáról konkrétumot egyelőre nem tudott mondani, mert az függ a cég méretétől, a tevékenységi kör sokrétűségétől, ám azt az ÉMI mérnöki óradíjai határozzák majd meg.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.