Üzleti tippek

Új pályázatok a munkaerőpiacon

Két újra meghirdetett kiírással jelent meg a pályázati piacon a humánerőforrás-fejlesztési operatív program (hefop). Az egyik a fejlesztésközpontú alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat, a másik pedig a hátrányos helyzetű emberek alternatív munkaerő-piaci képzését és foglalkoztatását támogatja.

Nagy szerepe lehet a társadalmi kohézióban annak a két kiírásnak, amelyekre a humánerőforrás-fejlesztési operatív programon belül 2005. október 17-ig lehet pályázni – hangsúlyozta Törökné Rózsa Judit. Az illetékes irányító hatóság főigazgatója megjegyezte, hogy az új kiírásoknál felhasználták a 2004-es első kör tapasztalatait is. Az idén a mostaniakkal együtt 13 felhívást tettek közzé.

A hefop/2.3.1-05/1-es kódjelű pályázattal hátrányos helyzetűek alternatív munkaerő-piaci képzését és foglalkoztatását támogatják. A kiírás legalább húsz projekt megvalósításával s egy-egy keretében 12–36, összességében pedig legalább 480 munkanélküli képzésével és foglalkoztatásával kalkulál. Az egy főre számított költség 3,2 millió forint: ha 12 főt érint a projekt, úgy 38,4, ha pedig 36 főt vonnak be, 115,2 millió forint a vissza nem térítendő támogatás. Itt a foglalkoztatással összekapcsolt képzés integrált megközelítésben szolgálja a célok elérését, általában háromfázisú, 20-25 hónapos projektek keretében.

A hefop/2.3.2-05/1-es kódjelű pályázatnál ugyancsak a társadalmi kohézió előmozdítása a cél, egyéni adottságokra és szükségletekre építve, a munkaadók ösztönzésén, a civil szerveződéseken, speciális szolgáltatásokon keresztül. Az ezekhez kapcsolódó tevékenységek széles körben támogathatók: egyéni fejlesztési, képzési és munkavállalási tervek kidolgozásától kezdve az álláskeresés, munkába állás segítésén át egészen az idegen nyelvi, informatikai oktatásig. Egy-egy projektbe minimum 45, maximum 430 főt lehet bevonni. Projektenként minimálisan 20, maximálisan 64,5 millió forint az igényelhető támogatási összeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik