Üzleti tippek

2007-ben befellegzik az iparűzési adónak

admin

2005. 08. 17. 13:15

Jövőre az iparűzési adó 100 százaléka leírható lesz a társasági adóalapból, s 2007 végéig kivezetik ezt az adónemet az adórendszerből – jelentette be a szerdai tájékoztatón Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

A pénzügyi vezetés, úgy tűnik, ezzel eleget tesz azoknak a vállalkozói érdekképviseletek által hónapok óta hangoztatott elvárásnak, hogy szüntesse meg ezt az adófajtát. Ebben valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy az iparűzési adó ellen több cég úgy protestált, hogy megtagadta a befizetést, vagy pert indított az állam ellen. A pénzügyi vezetés ezzel a lépéssel valószínűtlen, hogy elkerüli a támadói szerint uniós jogba ütköző adófajta miatti pereket. Az eredeti elképzelések szerint csupán 2008-ban vezették volna ki ezt az adónemet a hazai rendszerből.


Jelenleg az iparűzési adó 50 százalékát lehet leírni a társasági adóalapból, a 2006-ra bevezetendő, már korábban közölt adóváltozások szerint a mérték 100 százalékra módosul – mondta Katona Tamás. Az államtitkár szerint ez a lépés a társasági adónál 10 milliárdos bevételkiesést jelenthet a költségvetési számára


Az iparűzési adót 2007 végéig kivezetjük az adórendszerből, ugyanakkor Katona mindenkit óvott attól, hogy ne fizesse be az iparűzési adót, mivel akkor magatartásából joghátrány származik.


Katona szerint az érintettek, akármennyire is akarják, nem fogják visszakapni az államtól a befizetett iparűzési adót. Az EU, az csatlakozási szerződés aláírásakor ismerte ezt az adónemet, így amennyiben a perek hatására annak eltörlése mellett döntene, akkor sem kötelezi a magyar államot az uniós csatlakozás után befizetett adó összegének visszafizetésére –tette hozzá Katona.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.