Üzleti tippek

Támogatással vonnák be a kkv-kat a szakképzésbe

Az Oktatási Minisztérium nemrég tette közzé kimondottan kisvállalkozóknak kiírt pályázatát, amely a Munkaerőpiaci Alapból 237,5 millió forinttal támogatja a gyakorlati képzést folytató kisvállalkozások taneszköz-beszerzését.

Az 1-10 fős mikrocégeknek szánt pályázat a legpozitívabb példa a támogatások terén, hiszen a kkv-knak szánt többi kiírás zömén az ekkora méretű vállalkozások eddig nem rúghattak labdába. A legalább egy tanulót foglalkoztató cégek azonban most is (akárcsak az előző években) 700 ezer forintig terjedő vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az oktatási tárcától, mindössze az áfa, mint önrész befizetését kell vállalniuk.

Ezen túl az állami támogatás kiterjed az egyéb költségek szinte mindegyikére is. A tanulónak adott juttatás, a felelősségbiztosítás és az orvosi ellátás, valamint az oktató bérköltsége teljes egészében visszaigényelhető. A saját szakképzési hozzájárulásból levonható a taneszközök értéke.

Az adóalapjukat is csökkenthetik azok a vállalkozások, amelyek időt és pénzt szánnak a hiányjelenségekkel küzdő szakmunkás réteg utánpótlás-nevelésére. Tanulószerződés esetén a mindenkori minimálbér 20 százalékát, jelenleg 11 400 forintot, együttműködési megállapodásnál a minimálbér 12 százalékát, 6 840 forintot lehet levonni az adóalapból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik