Üzleti tippek

A munkaügyi bírságok éve lehet 2006

Túlmunka, ki nem fizetett bér, be nem jelentett dolgozók: ezek mind olyan restanciák, amelyek miatt gyakran büntettek az első fél évben a munkaügyi felügyelők. A több mint tizenkétezer ellenőrzött telephely közül majdnem tízezernél találtak szabálytalanságot. A kiszabott bírság meghaladja az 1,2 milliárdot, ám ez a következő fél évben még több lehet, jövőre pedig rekordot dönthet.

A munka- és pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, a szabadságra, a készenlétre és az ügyeletre vonatkozó szabályokat sok cég megszegte az első fél évben. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által kirótt büntetések egyötödét épp ezek miatt kapták a vállalkozások. Közel negyvenháromezer dolgozót ért hátrány például a túlmunka, a szabadnapok ki nem adása, a munkaszüneti napon történő foglalkoztatás megsértése miatt.

A ki nem fizetett bér, a kollektív szerződésben megállapított javadalmazástól való eltérés és a bérpótlékra vonatkozó szabályok megsértése is a kedvelt” munkaadói restanciák közé tartozik, 2200-nál is több vállalkozásra rótt ki a főfelügyelőség bírságot ezek miatt.
Úgy tűnik, a munka törvénykönyvének őszi módosításával türelmesebb lehet az OMMF a vállalkozásokhoz, ugyanis a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódó igazolások kiadására több időt adnak majd az új szabályzók. Ha például a munkaadó azonnali hatállyal mond fel egy dolgozónak, akkor képtelen azonnal elvégezni a szükséges adminisztrációt, így a törvényjavaslat szerint három munkanap haladékot kap az iratok pótlására.

Erre szükség is lesz, mivel az ilyen típusú mulasztások miatt összesen 848 esetben bírságoltak az első hat hónapban a felügyelők, ám nem ez a legkirívóbb szabálytalanság. A feketemunka adatai kiugrók, így például közel kétezer alkalommal intézkedtek az OMMF felügyelői amiatt, hogy a vállalkozások munkaszerződés nélkül foglalkoztatták kollégáikat. Összesen 5311 ilyen dolgozót lepleztek le az ellenőrzések során. Míg a büntetések egynegyedét a foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó szabályok megsértése miatt rótta ki az OMMF, addig a munkaviszonnyal kapcsolatos bejelentéseket elmulasztók aránya is majdnem 20 százalékos. Ez utóbbiról közel 17 ezer munkavállaló esetén feledkeztek el” a cégek.

Jövőre akár rekordot is dönthet a bírságok mértéke, hiszen ha a munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény jelenlegi tervezetét elfogadja ősszel a parlament, akkor megtöbbszöröződhet a kiszabható szankció mértéke is. A jelenlegi alsó határ kedvezőbb lesz, hiszen ötvenezerről harmincezerre csökken a legkisebb büntetés. A felső határ azonban drasztikusan megemelkedik, hatmillió forint helyett akár húszra is bírságolhatók lesznek a hazai cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik