Üzleti tippek

Etikai kódexet készít az FVM

Az élelmiszeripar szereplőire vonatkozó etikai kódexet dolgoznak ki a termelők, a feldolgozók és a kereskedelmi láncok a minisztérium vezetésével, amely az elvárható piaci magatartásokat és szabályokat tartalmazza majd.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden délelőtt a Magyarországon tevékenykedő tizenkét kereskedelmi lánc vezetőjével folytatott megbeszélést követően hangsúlyozta: a minisztérium továbbra is szigorúan fog fellépni a gyenge minőségű, hamis és “áltermékekkel” szemben.ű

Az összehangolt ellenőrzéssel kivonható az élelmiszerpiacról az a 8-10 százalékot kitevő mennyiség, amely nem oda való és további 5-8 százalék fekete kereskedelemből származó termék, így a magyar termelők, feldolgozók, kereskedők “tisztességesen meg fognak élni”. Ezzel ugyan emelkedhetnek az élelmiszerárak, de úgy vélte, “többe kerülne, ha a vidéki termelők alól kihúznák a talajt”.

Az etikai kódex alapanyaga egy hónapon belül összeállhat, amit az érintettek először saját körben, majd közösen tárgyalnak meg. A minisztériumnak a kódexet megsértők ellen szankcionálási lehetősége nem lesz, de évente pontozással értékelik a kódex betartását és a nyilvánosságot használják fel, mint visszatartó erőt.

Gráf József a kereskedelmi láncok képviselőivel tartott megbeszélésen arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy piacpolitikájukban vegyék figyelembe: Magyarországon tevékenykednek és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint bármely magyar vállalatra. Elvárásként fogalmazta meg, hogy a kereskedelmi láncok termékeinek többségét kiváló minőségű magyar áruk alkossák.

A külföldről olcsóbban beszerezhető termékekkel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Magyarország az EU-15-nél alacsonyabb agrártámogatásban részesül, és meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar termékek minősége meghaladja a környező országokból érkező alacsony árú cikkekét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik