Üzleti tippek

Munkaadók: váratlan volt a kormányzati adóemelés

Szeptember elsejétől a természetbeni juttatások adóterhét 17 százalékkal növelte meg a kormány. A politikusok az év elején még adócsökkentést ígértek a cégeknek, ehhez képest a kormány egyszer csak, a piaci szereplőket meglepve jelentős adónövekedésről határozott. A munkaadók szerint kiszámíthatatlan a magyar gazdasági környezet.

A munkaadói érdekképviseletek megdöbbenéssel értesültek – sajnálatosan csak a médiákból – arról a július 4-én elfogadott törvénymódosításról, amely szerint szeptember 1. hatállyal az adóköteles természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kell társadalombiztosítási járulékot fizetni – olvasható az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkaadói oldalának állásfoglalásában. A döntés értelmében 17 százalékkal nő a természetbeni juttatások járulékterhe. A kormány lépése meglepetésszerű volt a magyarországi munkaadók számára, hiszen 2005. elején még adóreformról és radikális adócsökkentésre kaptak ígéretet.

A munkaadói képviseletek külön sérelmesnek tartják, hogy a törvénymódosítás minden előzetes egyeztetés nélkül került a Parlament elé, így a szociális partnereknek nem volt lehetőségük arra, hogy még időben felhívják a kormányzat figyelmét a törvénymódosításnak a várható bevétellel messze nem arányos súlyos következményeire. 

„A munkaadói érdekképviseletek azonban nem csak a váratlansága miatt tartják elfogadhatatlannak a törvénymódosítást” – nyilatkozta Dr. Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR igazgatója, az érdekképviselet soros elnöke. Elmondása szerint már hosszú évek óta küzdenek az ellen, hogy a vállalkozások működésének elengedhetetlen részét képező költségek adó- és járulékköteles természetbeni juttatásnak minősüljenek, versenyhátrányba hozva ezzel a magyarországi vállalkozásokat. Ezek köre – a költségvetés bevételi éhségétől függően – évenként változik, fokozva a magyar adórendszer kiszámíthatatlanságát. Minden józan érv ezeknek a tételeknek, mint működési költségeknek adórendszerbeli kezelése és annak elismerése mellett szól, hogy semmi közük a társadalombiztosítás rendszeréhez. Ezzel szemben a mostani törvénymódosítás fenntartja és még tovább drágítja ezeket a költségeket – tiltakozik a szervezet.

„Érthetetlenül szembe megy a törvénymódosítás a kormányzat egyéb deklarált célkitűzéseivel is, így a fekete gazdaság visszaszorítása, a kiszámítható adórendszer, a csökkenő adóterhelés érdekében meghirdetett tervezett lépésekkel” – közölte Rolek Ferenc.

Végiggondolatlan volt a törvénymódosítás hatása a kormány által is ösztönözni kívánt „rendezett munkaügyi kapcsolatokra” – hívta fel a figyelmet a munkaadói oldal. A kollektív szerződésekben az egész évre rögzített természetbeni juttatások megdrágítása súlyos munkahelyi konfliktusokat okozhat, komolytalanná teheti ezeket a szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik