Üzleti tippek

Közel ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek a Balatonon

A balatoni szezonban eddig 980 kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek a tó északi partján a tisztiorvosi szolgálat szakemberei, s összességében hatmillió forint bírságot szabtak ki - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Veszprém megyei igazgatója.

Vizsgálatok során munkatársaink különös figyelmet fordítottak az élelmiszer üzletek és vendéglátóhelyek higiénés állapotára, s az úgynevezett HACCP-remdszer működtetésére – tette hozzá Szeder Mária főorvos.

Közlése szerint a különböző hibák miatt 205 olyan határozatot hoztak, amelyekben bizonyos munkálatok elvégzésére, a hiányosságok pótlására kötelezték az üzletek vezetőit.

A megyei tiszti főorvos elmondta: összesen 63 szabálysértési feljelentést tettek, 56 esetben minőségvédelmi bírságot szabtak ki. Hozzáfűzte, hogy a tisztítószerek, vegyszerek helytelen tárolása, kezelése miatt kémiai terhelési bírsággal hét vendéglátóhelyet sújtottak.

Szeder Mária hangsúlyozta: a vendéglátóhelyeknél vizsgálták a dohányzásra vonatkozó rendelet betartását is, s ahol ez ellen vétettek – négy étteremben -, ott egészségvédelmi bírságot szabtak ki.

Megjegyezte: ellenőrizték a konyhai, éttermi dolgozók egészségügyi könyvét is, illetve az egészségügyi vizsgálatok megtörténtét, ezek elmulasztása miatt nyolc helyen kellett bírságolniuk.

A tiszti főorvos elmondta, hogy idén még nem kellett ideiglenesen bezáratniuk vendéglátóhelyet, csupán a fagylaltpult működtetését függesztették fel rövidebb időtartamra három helyen.

A tiszti főorvos szerint a korábbi évekhez képest idén jobb higiénés helyzetképet tapasztaltak a vendéglátóhelyeken, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kevesebb a tóparton a vendég, s jobban ráérnek az üzletekben a takarításra, másrészt megtették hatásukat a következetes és gyakori ellenőrzések is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik