Üzleti tippek

Az áfatörvény több ponton EU-s szabályt sért

Az áfatörvényben hétről hétre, egyre több intézkedés bizonyul az Európai Unió szabályozásával ellentétesnek. A legfrissebb a használt ingatlanok sajátos áfabesorolása.

Újabb az Európai Unió szabályaiba ütköző rendelkezést találtak az áfatörvénnyel kapcsolatban. A használt ingatlanokra vonatkozó áfaszabályok elkerülték a jogalkotók figyelmét. Az ugyanis ellentétes az uniós szabályozással, hogy míg a használt lakások értékesítése áfamentes, addig a használt irodák eladása áfaköteles tevékenység. Az Európai Unió szerint nem lehet különbséget tenni egy-egy ingatlant használati célja között. Vagy minden használt ingatlan értékesítése tárgyi adómentesnek minősül, vagy mindegyiknél fel kell számítani az áfát. A pénzügyi tárcánál azt mondják, hogy a következő módosítás során rendbe teszik az ügyet a többivel együtt.

Változtatni kell a mobiltelefonok megadóztatására hozott rendelkezéseken és a hitelbírálati díj áfáján is. Január óta ugyanis a cégek nem igényelhetik vissza vagy nem írhatják le befizetési kötelezettségükből telefonszámlájuk áfájának felét amiatt, hogy sokan magáncélra is használják céges mobiljaikat. A hitelbírálati díj áfájával pedig az a baj, hogy miközben a pénzügyi szolgáltatások áfamentesek, addig a hitelbírálati díj áfaköteles.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik