Üzleti tippek

Egységesítik az EU-pályázatok elbírálását

Várhatóan egy év múlva elkészül az az egységes uniós modell, amelynek alapján az EU-pályázatok elbírálói egységes módszertan alapján járhatnak majd el - mondta Habuda Judit, a PricewaterhouseCoopers EU- és Állami Támogatások csoportjának regionális igazgatója.

Az egységes modell az EU Bizottság javaslatára készül és a magyarországi pályázók számára is lényeges könnyebbséget jelent majd, mivel a pályázat elkészítésénél alkalmazandó egységes standardokat tartalmazza. A magyar EU-s pályázatok döntő része nincs jól előkészítve, s az uniós pénzek felhasználásának legfőbb gátja ma Magyarországon, hogy a projektek nem kellően előkészítettek – jelentette ki Habuda Judit.
A PwC – a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) megbízásából – a pályázókat segítő tájékoztatókat állított össze a projekt menedzsment szervezetek létrehozásáról, az elszámolható költségek köréről, a projektek utólagos értékeléséről és a költség-haszon elemzésről.

Az uniós forrásból finanszírozott – jellemzően környezetvédelmi és infrastrukturális – nagyprojektek többnyire nem térülnek meg – hangsúlyozta a PwC igazgatója – , az EU-támogatással megvalósuló projektek pénzügyi veszteségeit társadalmi-gazdasági hasznuk ellensúlyozza.

Az Európai Unió ISPA és Kohéziós Alapjaiból Magyarország számára a 2000 és 2006 közötti időszakra összesen 1,483 milliárd euró – 371 milliárd forint – támogatást hagytak jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik