Üzleti tippek

Nem emelkedtek a fogyasztói árak

A várakozásoknak megfelelően alakult a júliusi infláció; az előző hónapban nem változtak a fogyasztói árak. A maginfláció pedig megint rekordot döntött.

2005. júliusban a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2004. júliushoz viszonyítva pedig 3,7 százalékkal nőttek az árak – írja a Központi Statisztikai Hivatal közleménye. Idén az első hét hónapban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Egy hónap alatt – 2005 júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai egy százalékkal csökkentek. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak volna az előző hónaphoz képest. A ruházkodási cikkek illetve a tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk, az egyéb cikkek, üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások esetében áremelkedés következett be. Az üdülési szolgáltatások 8,3 százalékkal, a helyi tömegközlekedés 3,1 százalékkal drágult. Az üzemanyagárak 3,5 százalékkal nőttek, a gyógyszer, gyógyáru 2,1 százalékkal drágult egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2004. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2 százalékkal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. júliusában. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (3,1 százalék) emelkedtek. A háztartási energia drágult a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal, ezen belül a palackos gáz 11százalék-kal. A helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 13 százalékkal kerültek többe, mint 2004. júliusban.


2005 júliusában a szezonálisan kiigazított alapdrágulás – azaz a maginfláció – az előző hónaphoz képest 0 százalék, 2004. júliushoz viszonyítva pedig 1,6 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik