Üzleti tippek

Rekordmagasságban a kelet-európai ingatlanbefektetések

Kelet-Közép-Európába 2 milliárd euró áramlott ingatlanbefektetésekbe az első félévben, ez 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a CB Richard Ellis ingatlantanácsadó.

Ez azt jelenti, hogy a befektetések az év egészében meghaladhatják a tavalyi év 4,1 milliárd eurós rekordértékét.

A térség országaiban 1998 óta 10,5 milliárd eurót fektettek kereskedelmi jellegű ingatlanokba, ennek több mint 80 százalékát 2003 óta. A befektetett összeg 85 százaléka jutott irodaházakra, bevásárló központokra.

Az idei év első felében az ingatlanbefektetések 97 százalékra három országra, Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra összpontosult, de jelentős volt a növekedés Bulgáriában, Romániában, Oroszországban és Szlovákiában is. A rendelkezésre álló objektumok hiánya, valamint a kereslet növekedése miatt csökkennek a hozamok az ingatlanbefektetők számára a térségben: Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában az irodapiacon 7,5 százalék körüli a hozam, s ez az év hátrelvő részében tovább mérséklődhet.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!