Üzleti tippek

Nőtt a szállodák kihasználtsága

Idén az első hét hónapban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma dinamikusan nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 58 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 58 százalékos szobafoglaltságot jelentettek a vizsgált időszakra. A fővárosi szállodák – amelyek egy évvel korábban 59–66 százalékos foglaltsággal működtek – 65–70 százalékos kihasználtságot értek el. A balatoni egységek 45–46 százalékos foglaltságot jelentettek az év első hét hónapjában. A legalacsonyabb (41 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek a vizsgált időszakban.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 15 100 forint volt január–júliusban, ami jelentős (folyó áron több mint 1600 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A négycsillagos és a vidéken működő ötcsillagos szállodák átlagosan 11 700–14 800 forintos, a háromcsillagos egységek 6400–9000 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár mind a négy-, mind a háromcsillagos szállodák esetében Budapesten és Nyugat-Magyarországon volt magasabb.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8700 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ami folyó áron közel 900 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel 16 százalékos folyó áras növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A legnagyobb mértékű (21 százalékos) emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák és a budapesti négycsillagos egységek számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik