Üzleti tippek

Új privatizációs pályázat az Energopetrolra

A bosnyák föderáció kormánya semmisnek készül nyilvánítani az Energopetrol olajcégre kiírt privatizációs pályázatot, és augusztus végéig új pályázatot ír ki – jelentette a horvát Vecernji list a hétvégén. A Mol Rt. nem kommentálta az értesülést.

A bosnyák privatizációs ügynökség állítólag már elő is készítette az új tenderkiírást, de erről egyelőre semmiféle részletet nem közöltek. Nem hivatalos forrásokból a horvát lap úgy tudja, hogy a potenciális vevőnek az Energopetrol 92 millió márkának (47 millió euró) megfelelő adósságát is át kell vennie.

A bosnyák kormány az első pályázaton már kizárólagosan a Mol-INA konzorciummal tárgyalt, de nem jutott megegyezésre. A Mol július közepén azt közölte, hogy számára nem fogadható el a bosnyák kormányajánlat, vagyis az, hogy az Energopetrolért az INA-val közösen 15 millió euróval többet fizessenek, miközben a fejlesztésre szánt összeget ugyanennyivel csökkentik. A bosnyák kormány levélben kérte a cserére a magyar és a horvát céget, mert az eredetileg felajánlott 60 millió bosnyák márka helyett 90-et szeretne adósságszolgálatra fordítani.

Mol-INA páros a nyilvánosságra került információk szerint 5,1 millió euró vételárat kínál a vállalat 67 százalékáért. Ezen túlmenően 60 millió márka adósságszolgálatot vállalnának, és azt, hogy a következő három évben 150 millió márkát költenek fejlesztésre, valamint átveszik a cég 1060 dolgozóját.

Az Energopetrol a bosnyák piac 15 százalékát birtokolja, 65 kúttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik