Üzleti tippek

A források háromnegyede gazdára talált

A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak pályázatain 2004 és 2006 között elérhető, összesen mintegy 677 milliárd forint fejlesztési forrás 72 százaléka már gazdára talált.

A 9 ezer 435 nyertes projektnek ennyit – vagyis 488 milliárd forintot – ítéltek oda július végéig az operatív programok irányító hatóságai. Ez az összeg – a pályázók saját forrásával együtt – 704 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé az ország 1628 településén.

A július végi adatok szerint 22 ezer 894 projekthez igényeltek támogatást eddig az öt operatív program pályázatain. A pályázói aktivitását jelzi, hogy a rendelkezésre álló, hároméves keretnél 78 százalékkal több támogatásra nyújtottak be eddig pályázatot. A beérkezett pályázatok közül 17 ezer 857 esetben már döntés született, több mint 4 ezer projekt elbírálás alatt áll, és az intézményrendszer megfeszített munkájának köszönhetően ma már nem éri el a 900-at sem azoknak a beadott pályázatoknak a száma, amelyek még feldolgozás előtt állnak.

A nyári időszak ellenére is rendkívül aktív a munka a strukturális alapok forrásainak felhasználásáért felelős intézményeknél: 2005. júliusában kötötték a legtöbb szerződést és teljesítették a legtöbb kifizetést Magyarországon. A szerződéses állomány majdnem 50 milliárd, a kifizetett támogatások összege pedig mintegy 7 milliárd forinttal nőtt az előző hónaphoz képest. Így július végére 6 ezer 505 nyertes pályázó már rendelkezett támogatási szerződéssel, a tényleges kifizetések – vagyis a pályázóknak átutalt fejlesztési források – összege pedig az elmúlt két hónap alatt teljesített, több mint 14 milliárd forinttal immár elérte a 28 milliárd forintot. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy 353 település 1185 nyertes pályázójának már érkezett európai uniós fejlesztési forrás a bankszámlájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik