Üzleti tippek

Végleges adatok a tavalyi turizmusról

A Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelentetett „Turizmus 2004" című kiadványában szereplő végleges adatok alapján az elmúlt évben kedvezőbben alakult Magyarország turizmusa, mint az előzetes adatok szerint.

Nemcsak a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégek száma (4,8 százalék), hanem a vendégéjszakák száma (1,5 százalék) is növekedést mutatott.

2004-ben az előző évinél 11 százalékkal több külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal növekedett és meghaladta a 10,5 milliót. A külföldi vendégforgalom dinamikus növekedése a kereskedelmi szálláshelyek közül elsősorban a szállodákat érintette: a külföldi vendégek száma 15,6 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 10,4 százalékkal nőtt. Az előzetes és a végleges adatokat összehasonlítva csaknem minden küldő piacunk eredménye javult.

Európa országaiból 9 százalékkal több vendégérkezést és 3 százalékkal több eltöltött éjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. Az Európai Unió országaiból (EU-15) az előző évinél 11 százalékkal több, 2,1 millió vendég látogatta meg a kereskedelmi szálláshelyeket. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal növekedett, meghaladva a 7,4 milliót. A legjelentősebb mértékben Portugáliából (95,7 százalék), Nagy Britanniából (54,7 százalék), Írországból (43,5 százalék) és Luxemburgból (33,8 százalék) nőtt a vendégforgalom.

Az Európán kívüli földrészekről is bővülő forgalmat jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek 2004-ben: Izraelből (25,9 százalék), Japánból (35), Amerikából (16,3) is több vendég érkezett az előző évhez képest. A Kínából Magyarországra látogatók száma pedig 95 százalékos növekedést mutatott.

A belföldi vendégforgalom a végleges adatok alapján ugyancsak kedvezőbb képet mutat, mint az előzetes statisztikák alapján. A kereskedelmi szálláshelyek közül a szállodák minden korábbinál jobb évet zártak a belföldi turizmusban: az elmúlt évben 6,4 százalékkal több belföldi vendéget, és 4,1 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik