Üzleti tippek

Német jogi kiskáté magyar cégeknek

A Németországban lefolytatott, magyar cégeket is érintő munkaügyi ellenőrzések után felállt német-magyar vegyesbizottság segédanyagot állított össze magyar cégek számára a német munkaügyi és járulékfizetési jogszabályokról.

A tavaly áprilisban folytatott Soko Pannonia, majd az egy évvel későbbi Soko Bunda elnevezésű, munkaügyi ellenőrző akciók nyomán több, Németországban működő magyar cégnél tartottak házkutatást, zárolták eszközeiket, bankszámláikat. A cégek a szerintük gyakran jogsértő intézkedések miatt emelték fel szavukat. Néhány cég ellen biztosan vádat emelnek, a keresetek kifizetésének elmulasztása, tb-csalás, külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása, jogszerűtlen munkakörülmények, illegális munkaerő-kölcsönzés, adócsalás és uzsorabérek miatt.

Azok a vállalkozások, amelyeknél később bebizonyosodott, hogy nem követtek el jogsértést, egy nemzeti törvény alapján akár kártérítési pereket is indíthatnak a német állam ellen. A magyar cégeknél a legtöbb problémát a kiküldetésről és az ezzel kapcsolatos tb-fizetésről szóló uniós, valamint az azokat kiegészítő német jogszabályok eltérő értelmezése okozta.

A jogilag vitatott lépéseket is tartalmazó ellenőrzések után felállt német-magyar vegyesbizottság egy jogértelmező összefoglalót készített a Németországban is tevékenykedő magyar cégek számára, ennek alapján a vállalkozók könnyebben eligazodhatnak a német jogi szabályozásban. A segédanyag letölthető pdf formátumban a magyarorszag.hu oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik