Üzleti tippek

Milliárdos támogatás környezetkímélő gazdálkodásra Szabolcsban

Több mint százezer hektáron folytatnak környezetkímélő gazdálkodást a mezőgazdasági termelők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, akik pályázat alapján az idén 3,3 milliárd forint támogatást kapnak tevékenységükhöz.

Az agrárkörnyezet-gazdálkodásba bevont terület nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 108 ezer 166 hektár, a Nyírség összes mezőgazdasági területének 33 százaléka – közölte Demendi László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium térségi hivatalvezetője a Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

A környezetkímélő gazdálkodás támogatására 4030 termelő nyújtott be pályázatot a térségből, ebből 3854 kérelmet fogadtak el. A nyertes pályázók összesen 3 322 792 000 forint támogatást kapnak szeptembertől.

A hivatalvezető tájékoztatása szerint tavaly és az idén jelentősen megnőtt az agrárkörnyezet-gazdálkodást választók száma Szabolcsban, hiszen 2003-ban mindössze 11 630 hektár volt az érintett földterület nagysága. Akkor 718-an pályáztak sikerrel támogatásért, és 255 millió 686 ezer forintot kaptak.

A szeptember közepe után kifizetésre kerülő több mint 3,3 milliárd forintból az egy hektárra eső átlagtámogatás összege 30 719 forint, az egy pályázóra jutó pénz 862 162 forint. Demendi László kiemelte: az úgynevezett alapszintű szántóföldi agrárkörnyezet-gazdálkodáshoz 1 000 038 000 forint támogatást kapnak a szabolcsi gazdálkodók. A szántóföldön fészkelő madarak élőhelyének megőrzéséhez 284 millió forint támogatással járul hozzá a központi költségvetés.

A termelők emellett különböző ökológiai programokban is részt vesznek, amelyek a ritka növény- és állatvilág védelmét szolgálják, s ennek magvalósításához 609 millió forint támogatást használhatnak fel.

Csongrádi Zoltán helyettes hivatalvezető elmondta: a környezetkímélő gazdálkodás a Natura 2000 program indulásával teljesedik ki a megyében, az Európai Unió által védett területek várhatóan a 229 település több mint felét, az összes föld közel 40 százalékát érintik majd a régióban.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.