Üzleti tippek

Új kkv-stratégián dolgozik az EU

Az Európai Unió iparügyi biztosa, Günter Verheugen bejelentette, őszre elkészül a kis- és középvállalkozások számára kidolgozott új stratégiával, írja a Cordis News-ra hivatkozva az origo.

A készülő stratégia hat alapvető célt tartalmaz majd a bürokráciára, a szabványosításra, a közbeszerzésekre, a pénzügyi eszközökre, a vállalkozói kultúrára valamint az EU-intézmények és a kkv-k közti párbeszédre vonatkozóan.

A biztos szerint a kkv-k, különösen a külföldi vállalkozások által elnyert közbeszerzések aránya még mindig rendkívül alacsony. Ennek egyik oka, hogy az európai kisvállalkozások kevesebb mint öt százalékának vannak nemzetközi kereskedelmi kapcsolata – ez az arány az elmúlt tíz évben nem sokat változott. Az uniónak meg kell könnyítenie a belső piacra való bejutást, a tagállamoknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a kkv-k kellő arányban képviseltessék magukat a közbeszerzések terén mind a nemzeti, mind a nemzetközi piacokon.

A forrásokhoz való hozzáférés szintén kritikus pont a kisvállalkozások növekedésében. Az Európai Bizottság jelenleg is tárgyal a bankok és a kkv-k képviselőivel annak érdekében, hogy a téma mielőbb napirendre kerülhessen. Fontos, hogy a szektor a kockázati tőkebefektetők számára is vonzóvá váljon.

A bizottság a versenyképességei és innovációs keretprogram alapján már javasolta egy új módszer bevezetését, amellyel a banki hitelek külső befektetőknek történő értékesítéssel fedezhetővé válnának. Ez különösen a kisebb regionális bankok számára könnyítené meg az újabb kkv-hitelek kihelyezését. “Most már minden csak azon múlik, hogy a tagállamok mennyire értenek egyet a javaslattal a 2007-2013-as költségvetésről folyó egyeztető tárgyalások során” – mondta Verheugen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik