Üzleti tippek

Indul a csata az iparűzési adóért

Csaknem 20 cég nyújtott be fellebbezést a Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához, mivel 2004. május elsejétől visszamenőleg nem akarják befizetni az iparűzési adót – írja pénteki számában a Világgazdaság.

A lap értesülése szerint a hivatal a közeljövőben dönt az ügyekről, de előtte azonban nyilatkozatot várnak az érintettektől. Ugyanis annak egyértelmű tisztázását kérik, hogy beadványaikat fellebbezésnek vagy önellenőrzésnek szánják-e. A kettő között jogi és eljárási szempontból is lényeges a különbség.


Nyilatkozattételre szólítja fel a közigazgatási hivatal azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek azt jelezték, hogy 2004. május 1-jétől nem kívánnak iparűzési adót fizetni. A cégektől annak egyértelmű tisztázását kérik, hogy azokat a beadványokat, amelyeket a fővárosi adóhatóság által kiküldött fizetési meghagyás ellen benyújtottak, fellebbezésnek vagy önellenőrzésnek szánják-e – tudta meg a Világgazdaság.


Dancsné Simon Mária, a hivatal hatósági főosztályának vezetője elmondta: az érintettek fellebbezésnek nevezték a szakmai álláspontjukat tartalmazó beadványt. Tartalmát tekintve azonban a saját maguk által önadózás keretében bevallott adót – adókötelezettséget – vitatják. Ennek korrigálására az önellenőrzés szolgál. Az adózó eldöntheti, hogy jogorvoslati vagy önellenőrzési jogával kíván-e élni, esetleg mindkettővel. A kettő között jogi és eljárási szempontból is van különbség, ezért a döntés előtt ennek tisztázását a hivatal szükségesnek tartja.


Első körben 18 cégnek megy ki felszólítás. Az érintettek nyolc napot kapnak a válaszra, s ha nem kívánnak nyilatkozni, a határidő letelte után a közigazgatási hivatal mindenképpen dönt. A hivatal döntését a hatályos magyar jogszabályok alapján hozza meg, de megvizsgálják az uniós normákat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik