Üzleti tippek

Vásárhelyi terv: 2006 végéig 22 projekt fejeződik be

Vásárhelyi terv keretében 2006 végéig 22 projekt fejeződik be a Tisza mentén - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a közszolgálati televízió csütörtök reggeli műsorában.

A miniszter az MTV napkelte című műsorában közölte: a nagy árhullámok levonulásának meggyorsítását, illetve azok apasztását célzó projektekből egy már befejeződött, 9 pedig még az év végéig elkészül.

Persányi Miklós jelezte, hogy a komplex tiszai árvízvédelmi programra az idén összesen 18,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg tartalmazza a tavalyi 8 milliárd forintos költségvetési keret fel nem használt 6 milliárd forintját és 4 milliárd forint európai uniós támogatást is. A Vásárhelyi tervre rendelkezésre álló pénzek döntő részét a kormány az idén elkölti – tette hozzá.

A miniszter cáfolta, hogy az elmúlt években késedelmet szenvedett volna a Vásárhelyi terv elindítása, amelyről a kormány még 2003. elején döntött. “Aligha lehetett volna nagyobb sebességgel beindítani a programot” – mondta Persányi Miklós. Utalt arra, hogy a parlament csak egy éve fogadta el a Vásárhelyi tervről szóló törvényt, amely a területekkel járó kisajátításoknak és az azzal kapcsolatos kártalanítás szabályait tartalmazza.

A miniszter jelezte, hogy a terület-kisajátítások elhúzódásán kívül időt vettek igénybe a témában zöld szervezetekkel lefolytatott egyeztetések is. A kormány 220 szakmai szervezetet vont be a társadalmi vitába.
Persányi Miklós történelmi jelentőségű lépésnek nevezte a Vásárhelyi tervet, amelynek teljes megvalósítása 2-3 évtizedet vesz igénybe. Összehasonlításként a Tisza mostani árvízvédelmi rendszerét említette, amelynek kiépüléséhez 150 évre volt szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik