Üzleti tippek

Megduplázódott a román sertéshús-import

Az idei év első felében Romániában megkétszereződött a sertéshús importja - írta a Saptamana Financiara hetilap legutóbbi számában. Az élelmiszeripari termékek közül a sertéshúsban mutatkozik a legnagyobb eltérés a belföldi termelés és a fogyasztás között - írta a lap.

Románia hozzávetőleg 2,5 millió élősertést importál, a belföldi állatállomány 5 millióra tehető – ebből 4 millió magángazdálkodóknál van -, ami a belföldi igények 30-40 százalékát elégíti ki.

Romániában jelenleg 10 nagy sertéstelep van, ahol évente millió állatot tenyésztenek, míg 10-12 évvel ezelőtt 180 telepet tartottak számon, 10 millió sertéssel. Ráadásul a megmaradt telepek aligha fognak megfelelni az Európai Unió szigorú előírásainak.

Az ágazatban már jelen vannak a külföldi befektetők: a New York-i tőzsdén jegyzett Smithfield Foods, a világ vezető sertésfeldolgozója például a temesvári Comtim sertéstenyésztő vállalat többségi részesedését vette meg 2004-ben.

Ugyanakkor nagyjából 12 millió eurós beruházással elkészült az uniós mintára kialakított szövetkezeti formában működő első sertéstelep is, ahol évente 100 ezer sertést nevelnek, a hozzá tartozó vágóhídon 150 ezer állatot dolgoznak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik