Üzleti tippek

A gyengébb minőségű az idei búzatermés

Az idei búzatermés átlagos mennyiségű, de a szokásosnál gyengébb minőségű lett - mondta Gráf József agrárminiszter csütörtökön, a Baranya megyei Szentlőrincen.

A gazdák a búza 98 százalékát már betakarították. A búzatermés átlagosan mintegy 4,6 tonna hektáronként (szakértők számításai szerint ez 5 millió tonna össztermésnek felel meg), azonban a gabona számára katasztrofális időjárás miatt ennek fele kenyérkészítésre nem alkalmas, csak takarmányként használható fel – mondta Gráf József a XII. Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján.

A miniszter jelezte, a búzát emiatt várhatóan nehezebben lehet majd értékesíteni, a jó minőségű búza ára pedig elérheti a tonnánkénti 25-26 ezer forintot. Ez önmagában nem jár együtt a kenyér árának emelkedésével, hiszen az intervenciós ár is hasonlóan alakul.

Gráf József az intervenciós gabonaexporttal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy Magyarországnak 1,5 millió tonna gabona kivitelére van lehetősége, és még ezen a héten megkezdődik a Portugáliának szánt 200 ezer tonna kiszállítása.

A megnyitón elhangzott: a vasárnapig tartó XII. Szentlőrinci Gazdanapokon 320 kiállító több száz termékkel, egyebek mellett élelmiszerekkel, szerszámokkal, mezőgazdasági gépekkel várja a látogatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik