Üzleti tippek

Felfüggesztett AVOP-pályázatok

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) programirányító főhatósága augusztus 1-jei hatállyal - további intézkedésig - felfüggesztette egy sor beruházás, valamint más AVOP célok támogatását.

A támogatások felfüggesztését a programirányító hatóság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján tette közzé konkrét indoklás nélkül.

A felfüggesztés érinti a mezőgazdasági, az ültetvény-telepítési, valamint az öntözési és a meliorációs beruházások, a fiatal gazdálkodók indulásához adott segítség, emellett a szakmai továbbképzés, a vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítésének, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra-fejlesztések támogatását. Az augusztus 1-jén 24 óráig postára adott pályázatokat még értékelik – jegyzik meg a tájékoztatóban.

Az irányító hatóság vezetőjének, Nyujtó Ferenc helyettes államtitkárnak július közepi közleménye szerint – amely ugyancsak az agrártárca honlapján olvasható – az irányító hatóság folyamatosan figyeli a rendelkezésre álló forrás lekötöttségét. Amennyiben a beérkezett pályázatok támogatási igénye meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, az irányító hatóság megállapítja azt a határnapot, ameddig a beérkezett pályázatok még támogathatók.

Ez esetben a határnap után beérkezett pályázatok várólistára kerülnek és – a pénzügyi keret lehetőségeinek átalakulásával – csak a későbbiekben vállalnak rájuk kötelezettséget. A határnapokat – tájékoztat Nyujtó Ferenc közleménye – a pénzügyi keret alakulására való tekintettel kéthetente vizsgálják felül. Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program végrehajtására 2004-2006 között 105 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az uniós támogatás 78,8 milliárd forintot tesz ki, a nemzeti finanszírozás összege 26,2 milliárd forint.

Az AVOP-keret terhére a múlt évben 24,5 milliárd forintot lehetett elkölteni, amiből uniós támogatás 18,4 milliárd forint volt, a nemzeti forrás 6,1 milliárd forintot tett ki. Ebben az évben a rendelkezésre álló forrás összességében 35 milliárd forint, amelyből EU-s támogatás 26,3 milliárd forint, míg a nemzeti finanszírozás összege 8,7 milliárd forintot tesz ki. Jövőre 45,4 milliárd forint áll rendelkezésre az AVOP-célok finanszírozására. Ebből az összegből 34,1 milliárd forint az uniós támogatás, 11,3 milliárd forint a nemzeti forrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik