Üzleti tippek

33 milliárdot fektet be a Borsodchem és a Linde Kazincbarcikán

A BorsodChem Rt. és a Linde Gáz Magyarország Rt. összesen 135 millió euró (33 milliárd forint) értékű beruházást tervez, melyet a kormány a Befektetésösztönzési Célelőirányzatból közvetlenül támogat. A befektetők képzési támogatást és adókedvezményt is igénybe vehetnek – írja az MTI.

A vegyipari beruházást nemcsak a mérete, hanem a technológiája- és a többlet export lehetősége miatt támogatja a kormány – mondta Garamhegyi Ábel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) külgazdasági helyettes államtitkára.

A Borsodchem eredetileg a csehországi leányvállalatának telephelyén – ahol szintén a Linde csoporttal működik együtt – tervezte a beruházást, de a támogatások miatt mégis a kazincbarcikai megvalósítást választotta. Az új kapacitások beépítésével a BorsodChem árbevételarányos exportja a jelenlegi 82 százalékról 90 százalékra emelkedik – mondta Kovács F. László, a társaság vezérigazgatója.

A BorsodChem, amely az idén összesen 41,8 milliárd forintot költ beruházásokra, 100 százalékos adókedvezményt élvez, míg a Linde a beruházás révén 6-7 százalékpontos adókedvezménnyel számolhat – mondta el az MTI-nek Kovács F. László és Érdi György, a Linde Gáz Magyarország Rt. vezérigazgatója.

A BorsodChem a mintegy 80 millió eurós beruházásban új, évi 100 ezer tonna MDI (metilén-difenil-diizocianát) kapacitást épít ki, a Linde Gáz Rt. pedig 55 millió euró ráfordítással szén-monoxid és hidrogénüzemet hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén. A Linde a beruházást hitel felvétele nélkül, saját-, és a Linde konszern forrásából valósítja meg.

A BorsodChem új MDI üzeme saját fejlesztésű technológiára épül, míg az eddigi kapacitások japán licencet használnak – hangsúlyozta a BorsodChem vezérigazgatója.

A Linde a beruházás révén megnövekedett ipari gázt a BorsodChemnek adja el 15 éves szállítási szerződés alapján. A Linde most augusztusban kezdi meg a próbaüzemet az új gyáraiban, utána helyezik próbaüzembe a Borsodchem új MDI gyárát, ahol a kereskedelmi termelés jövőre eléri a 80 ezer tonnát.

A Linde Gáz Magyarország Rt. a Linde AG magyarországi leányvállalata. A cég tavaly 23 milliárd forint nettó árbevételt ért el, de profitadatokat nem közölt. A BorsodChem az elmúlt évben konszolidáltan 147,7 milliárd forint nettó árbevételt és 17,15 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el. A Linde mintegy 500 főt, a BorsodChem pedig körülbelül 4200 főt foglalkoztat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik