Üzleti tippek

Továbbra is gyenge a lakossági fogyasztás az EU-ban

Az euróövezetben júniusban 0,9 százalékkal volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom, mint tavaly júniusban, a tizenkét havi növekedés számottevően lassult a májusi 1,9 százalékról, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőtt a forgalom, a májusi, 1,1 százalékos többlet után. Németországban júniusban is csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest, 0,3 százalékkal.

A nyugat-európai gazdaságfejlődésnek az utóbbi időben a legnagyobb kerékkötője a fogyasztói bizalom hiánya. Ördögi kör alakul ki: a magas nyersanyag- és energiaáraktól és a belső kereslethiánytól szenvedő vállalatok a munkaköltségeken próbálnak spórolni, ami további keresletcsökkenéshez vezet az elbocsátásoktól, gyengülő bérektől és benzin- és áramáremeléstől tartó polgárok körében.

Az Európai Bizottság legutóbbi felmérése szerint az üzleti bizalom valamelyest nőtt az elmúlt hónapban az euróövezetben, de a fogyasztói bizalom nem változott.

Az egész EU átlagában júniusban 1,7 százalékra csökkent a kiskereskedelmi forgalom tizenkét havi bővülése a májusi 2,0 százalékról. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékra lassult a növekedés a májusi 0,8 százalékról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik