Üzleti tippek

Több magyar a luxushajóutakon

Jelentősen növekszik a luxus-hajóutazások iránti érdeklődés a magyarok körében. A Karib- és a Földközi-tengeren 30 százalékkal is emelkedhet az idén a magyar utasok száma. E mellett egyre népszerűbbek a néha még ezeknél is borsosabb árú folyami hajóutak – értesült a Világgazdaság.

A Tensi Holiday-en keresztül 2005-ben várhatóan 1500-1600 fő vesz részt ilyen típusú exkluzív és komplex szolgáltatást nyújtó kiránduláson – jelezte a Világgazdaságnak Falb Ildikó, az iroda hajóút-referatúrájának vezetője. Ez a szám mintegy 30 százalékkal haladja meg a tavalyit. A legtöbben mediterrán körutakon vesznek részt. Falb Ildikó elmondta azt is: a tavalyi 1200 utasból mintegy 800-an ebben a térségben nyaraltak.

A világ legnagyobb óceánjáróján, a tavaly év elején átadott Queen Mary 2-n az idén eddig három pár foglalt utat. Az Angliából az USA-ba való átkelésért fejenként több mint 600 ezer forintot kellett fizetni.

A luxushajóutak mellett egyre népszerűbbek a folyamihajó-bérlések is, ezek néha még az előbbieknél is jócskán többe kerülnek. A kifejezetten a csatornahajózásra specializálódó Benaco Yachting társaságon keresztül évente 800-1000 utas vesz részt kishajós kiránduláson. A 2 és 12 személy befogadására alkalmas kishajók legnagyobb előnye, hogy vezetésükhöz nem szükséges vízijártassági engedély, 18 év felett bárki kormányozhatja azokat. A hajók típustól és időponttól függően hetente 500–4000 euróba kerülnek, viszont a luxushajókkal ellentétben a részvétel önellátást feltételez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik