Üzleti tippek

Jövőre vége a Phare-programnak

Jövő ősszel zárul le Magyarországon a PHARE program, amely 14 év alatt 370 milliárd forinttal segítette a magyarországi gazdasági, társadalmi és intézményi fejlesztéseket.

Az Európai Bizottság június végén visszahívta Magyarországról a PHARE-program lebonyolítását és felügyeletét végező szakértőit, ezzel ez a feladat a program befejezéséig – 2006 novemberéig – magyar szakemberekhez került át.

A csatlakozási okmány értelmében a bizottság csak az unión kívül töltött utolsó teljes évig vállal kötelezettséget a PHARE-program teljesítésére; a csatlakozást követően szerepüket az operatív programok támogatási rendszere vette át. Jelenleg még fut a 2002-es és 2003-as nemzeti program, valamint az intézményfejlesztési program – a 2002-es program szerződéskötési határideje már lezárult, a 2003-asra még novemberig várják a pályázatokat -, egy évvel később pedig teljesen lezárul a program. A 2002-es évben a források 96,7 százalékát sikerült felhasználni, ez az arány jellemző a program egészére is – mondta Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Az Európai Unió PHARE-irányítóbizottsága a múlt héten fogadta el Magyarország 2005-ös, intézményfejlesztést célzó programját. A 15 millió euró összértékű intézményfejlesztést az átmeneti támogatás (a PHARE intézményfejlesztési programjának folytatása) finanszírozza, amihez a magyar költségvetés 3,909 millió euróval járul hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik