Üzleti tippek

Szijjártó: 75 milliót kell visszafizetnie Gyurcsánynak

Szijjártó Péter arra vár választ a miniszterelnöktől, hogy visszafizeti-e azt a 75 millió forintos osztalékot, amelyről a tulajdonában lévő Altus Rt. döntött a cégbíróság szerint jogellenes meghatalmazás alapján.

A fideszes politikus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a cégbíróság 2004 júliusi végzése szerint a gazdasági társaságokról szóló törvénybe ütközik az a meghatalmazás, amellyel Gyurcsány Ferenc mint az Altus Rt. 100 százalékos tulajdonosa és egyedüli részvényese, a társaság vezérigazgatójára, Jagiellowicz Györgynére bízta a vállalat ügyeit. 2004 júliusáig azonban több fontos döntés is született, többek között a 75 milliós osztalék kifizetéséről is, amely a tulajdonosnak jár.

Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferenc még sportminiszteri kinevezése előtt ígéretet tett: a továbbiakban nem gyakorolja közvetlenül cégeiben a tulajdonosi jogokat, hanem vagyonkezelőre bízza a vállalatok irányítását. Ugyanakkor ez nem történt meg, hiszen Gyurcsány Ferenc meghatalmazást adott az Altus Rt. vezérigazgatójának – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki szerint nem zárható ki, hogy a vizsgáló bizottságban foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik