Üzleti tippek

Júliusban nőtt a Beszerzési Menedzser Index

Beszerzési Menedzser Index (BMI) júliusi értéke 52,3 százalék, ami 4,1 százalékponttal több a júniusinál és 1,5 százalékponttal haladja meg a tavaly júliusi értéket - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Az idén júliusi 52,3 százalékos érték csupán 0,3 százalékponttal marad el az előző három év átlagos júliusi mutatójától. Az MLBKT szerint mindez kedvező előjel lehet a feldolgozóipari teljesítmény jövőbeni alakulását illetően. Ugyanakkor az éves időszakok összehasonlítása továbbra is azt tükrözi, hogy az év első hét hónapjának átlagos teljesítménye az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent.

A júliusi kedvező fordulat hátterében a jelentős növekedést mutató új megrendelések állnak. A rendelési index értéke júliusban 60,1 százalék volt, ami 11,9 százalékpontos emelkedés júniushoz képest. A júliusi beszerzések bár továbbra is kisebb csökkenést mutatnak, indexük 48,7 százalék, igyanakkor megindult a termelési mennyiség növekedése, melynek indexe 50,2 százalék.

Kedvező a beszerzési árak növekedési ütemének további folyamatos csökkenése. A beszerzési árak index 50,8 százalék, ami 7,2 százalékponttal kisebb áremelkedésről tanúskodik, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatási index immár több mint egy éve folyamatosan csökkenést jelez. A júniusi lassuló csökkenést követően viszont júliusban ismét gyorsult a foglalkoztatás csökkenése.

A feldolgozóipari ágazatok közül, hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb növekedést a 61,1 százalékos élelmiszeripari index mutatta. Az Üzleti Jelentések száz feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik, a mutatót a válaszok egymáshoz viszonyított arányából számolják.

Az index 100 százalékos értéke azt jelzi, hogy minden vállalat növekedésről számolt be, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik