Üzleti tippek

Hétfőtől adókedvezmény a közteherjegyhez

A fekete- és a szürkemunka kifehérítését is szolgálja, hogy a 2005. augusztus elseje után vásárolt és érvényesített közteherjegyhez kapcsolódóan az szja-bevalláskor az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményt vehet igénybe az a magánszemély, aki alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező munkavállalót foglalkoztat.

Az APEH közlése szerint az összevont adóalap adója abban az esetben csökkenthető, ha az 1997. évi vonatkozó törvény rendelkezései szerint alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkavállalót a magánszemély.

A kedvezmény mértéke a foglalkoztató magánszemély nevére szóló számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt – az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített, az előírt nyilvántartásban feltüntetett – közteherjegy értékének 75 százaléka. Ennek feltétele, hogy az alkalmi foglalkoztatás ne a foglalkoztató magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének megszerzése érdekében történjen.

Szintén csak a 2005. augusztus 1-jét követően megvásárolt közteherjegyek értékének összegét érvényesítheti költségként az önálló tevékenységet folytató magánszemély – így az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő is -, ha alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkaviszonyban magánszemélyt.

Ebben az esetben költségként levonható a kifizetett munkadíjak és a foglalkoztató magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő) nevére szóló, számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt, az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített, az előírt nyilvántartásban kimutatott és érvényesített közteherjegyek értékének összege.

A magánszemélynek – függetlenül attól, hogy önálló tevékenységet folytatónak minősül-e vagy sem – nyilvántartási kötelezettsége keletkezik, ha más magánszemélyt alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat.

A nyilvántartásban fel kell tüntetni a munkavállaló természetes azonosító adatait és adóazonosító jelét, az alkalmi munkavállalói könyv sorszámát, a kifizetett munkadíj összegét, emellett az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített közteherjegy értékét és a munkavállalónak alá kell írnia a dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik