Üzleti tippek

A balatoni árusok fele nem ad nyugtát

Két és fél nap alatt 27 millió forint bírságot szabtak ki, próbavásárlás során 2,2 millió forintot költöttek, 895 nyugtaadást és 119 munkaadót vizsgáltak az APEH ellenőrei a Balatonon az elmúlt hétvégén.

A péntek délután kezdődött nagyszabású ellenőrzésben száz APEH-revizor vett részt, munkájukat pedig további félszázan segítették. Az ackió során őstermelőket, szolgáltatókat, kereskedőket és vendéglátósokat ellenőriztek.


Az esetek 57 százalékában találtak valamilyen hiányosságot, 47 százalékban pedig egyáltalán nem kaptak nyugtát. Súlyosabb vétségek miatt 23 üzlet bezárását kezdeményezték – tájékoztatta az MTI-t Hajdu Miklósné, az APEH ellenőrzésekért felelős főosztályvezetője.

A Balaton-parti strandokon árusítókról elmondta, hogy 15 engedély nélküli árust szűrtek ki. Volt olyan őstermelői igazolványt felmutató árus is, aki banánt és márkás üdítőitalt árult.


A 119 foglalkoztató ellenőrzése 248 munkavállalót érintett. Közülük a munkavállalók elmondása szerint 211-en rendelkeznek munkaszerződéssel, bár ezt néhány kivételtől eltekintve a helyszínen nem tudták bemutatni – mondta Hajdu Milósné.


A szezonban további hasonló nagyszabású ellenőrzésekre lehet számítani, valamint arra is, hogy ahol hiányosságot találtak, oda visszatérnek – mondta Juhász István, az APEH elnök-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik