Üzleti tippek

Végleg elkelt a Plusssz

Somody Imre egy lengyel cégnek értékesítette a pezsgőtablettákat gyártó cégét, a Plusssz Kft.-t – írja a Népszabadság.

A lengyel Maspex nevű cég július közepén megvette a Plusssz Vitamin Kft. 85 százalékát – tudta meg a Népszabadság. A vevő az egyik legnagyobb lengyel élelmiszercég, amely Magyarországon többek között a nyárlőrinci Olympus-Top italgyártó tulajdonosaként is jelen van. A társaság fennmaradó 15 százaléka 2003 óta már a Maspex egyik leányvállalatának tulajdonában volt, tehát most a Plusssz Kft. 100 százaléka felett rendelkezik.


Somody Imre a 80-as évek végén a Pharmavit Rt.-n keresztül indította be Magyarországon a Plusssz márkájú pezsgőtabletta gyártását. 1995-ben, amikor az amerikai Bristol-Myers Squibb – a tippek szerint 25-30 milliárd forintért – megvette a vállalkozást, Somody a maga 25 százalékáért kapott vételárral azonnal a leggazdagabb magyar vállalkozók között találta magát. Az üzletember ugyan egy ideig még vezérigazgató maradt, ám az együttműködés nem volt zavartalan: a márkát a megjelenő konkurensek szorongatták, az amerikai fél átszervezett, ráadásul Somody ekkor már inkább a magyar egészségügy reformján törte a fejét, így lemondott. Amikor az amerikai cég 2002-ben eladta a társaságot, csak azért nem szűnt meg a Plusssz márka, mert azt Somody újonnan alapított kft.-je kivásárolta.


Ezt követően a Plusssz Kft. nem vállalta a gyártást. Somody nem vett részt a napi munkában, és tulajdonosként társakat vont be maga mellé, például a CA-IB tanácsadót, illetve az ügyvezetőket. A cég az elmúlt években néhány százmilliós árbevételt ért el, nyeresége azonban 10 millió körül megrekedt. Piaci részesedésük 20 százalék körüli.


Somody nem tart attól, hogy a több hasonló márkával rendelkező Maspex ellenséges kivásárlást hajtott volna végre, hiszen a márkának a legnagyobb értéke a neve – írja a korábbi cégvezetőre hivatkozva a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik