Üzleti tippek

Szürkehályogot okozhatnak a mobiltelefonok

A Technion izraeli technológiai intézet tanulmánya szerint a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzás akár maradandó és gyógyíthatatlan károkat okozhat az emberi szemben.

A legnagyobb veszélye a szürkehályog kialakulásának van. A rendszeres mobiltelefon-használat még inkább elősegíti a különböző szembetegségek keletkezését. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen erős a sugárzás.

Hogy az elektromágneses sugárzás milyen káros hatással van az emberi szervezetre, arról évek óta komoly vita folyik a szakemberek között. Az egyik tábor tagjai szerint igenis károsan hatnak az emberre például a mobil- és a más drót nélküli telefonok, a vezeték nélküli kommunikációs eszközök, a monitorok és a nagyfeszültségű elektromos vezetékek. Az ő álláspontjukat igazolja, hogy a második világháború után sok katona panaszkodott látásromlásáról, miután radart kezeltek vagy radarsugárzás érte őket.

A kutatók azonban eddig az elektromágneses sugárzásnak a látásra és a szemre gyakorolt káros hatását nem igazán vizsgálták, ez a terület csak az elmúlt hónapokban került előtérbe. A másik táborba tartozó szakemberek ugyanis egyelőre kétségbe vonják ezen eszközök egészségkárosító hatását, ráadásul a felhasználók többsége sem fél a sugárzástól.

Az intézet kutatói most kimutatták, hogy igenis van összefüggés a szürkehályog kialakulása és a különböző eszközök káros elektromágneses sugárzása között. Egy kéthetes tesztsorozat keretében halott szarvasmarhák szemét tartósan 2,2 milliwattos, 1,1 GHz-es sugárzásnak tették ki. Minden 50 perces sugárzási időszakot egy 10 perces szünet követett. A vizsgálat során jól érzékelhető volt a szemlencse felületén a káros elváltozás. Ugyanez a helyzet alakult ki a kétszer ennyi ideig tartó, de fele ekkora intenzitású sugárzás alkalmazásakor. Gyakorlatilag mindegy, hogy mekkora a sugárzás erőssége, ha az időtartam nagy, vagyis rendszeres az eszközök használata.

Levi Schachter professzor szerint éppen ezért lenne fontos, ha például a mobiltelefon-gyártók figyelembe vennék az új készülékek tervezésekor az egészségügyi határértékeket, amelyeket gyakorlatilag az összes mobiltelefon-gyártó vállalat semmibe veszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik