Üzleti tippek

Éjjel is lecsaphatnak a munkaügyi ellenőrök

Rövidesen az Országos Érdekegyeztető Tanács elé kerül a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságát növelő törvénymódosítás koncepciója - értesült a Népszabadság. A jövőben szokatlan időpontokban is lehetnek razziák.

Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) áprilisban kinevezett elnöke szerint a munkáltatók sokféle jogsértést követnek el. Az utóbbi másfél hónapban ellenőreik 1600 munkáltatót látogattak meg, és 5334 ott dolgozóról állapították meg, hogy feketén foglalkoztatják őket, valamint 292 engedély nélkül dolgozó külföldit találtak. A razziák folytatódnak: a személy- és vagyonvédelmi cégek, valamint az élelmiszer- és a könnyűipari vállalkozások is számíthatnak “látogatókra”.

Papp István koncepciója szerint a kisebb súlyú jogsértések esetén bírság helyett csak a törvény betartására szólítják fel a munkáltatókat, ha azonban feketemunkára vagy a munkavállalóknak jelentős hátrányt okozó szabályszegésekre derül fény, a bírságok súlyosabbak lesznek. A tervezet differenciál: a bírság mértéke attól függhet, hogy a munkáltató egy vagy több jogszabályt sértett-e meg, illetve az ellenőrzést megelőző három éven belül szabtak-e ki rá munkaügyi bírságot azonos jogszabálysértés miatt. Szempont az is, hogy a cég hány alkalmazottat foglalkoztat. Ennek jegyében 30 ezer forinttól 20 millióig terjedhet a kiszabható munkaügyi bírság, s behajtásának gyakorlata is változik, mivel köztartozásnak minősül. Az, hogy a jövőben eltilthatják a szabálytalan foglalkoztatót tevékenysége folytatásától, az elnök szerint különös jelentőséggel bír például a nyilvántartásba vétel nélkül munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek elleni küzdelemben.

A technikai feltételek javításához szükséges pénzről az OMMF még tárgyal az illetékesekkel, ahhoz viszont már hozzájárult a kormány, hogy száz új szakembert vegyenek fel. Elsősorban a regisztrált munkanélküliek közül keresnek diplomásokat a munkaügyi központok segítségével.
A jövőben várhatóan nemcsak munkanapokon, a hagyományos munkaidőben, hanem éjszaka, szombaton és vasárnap, sőt munkaszüneti napokon is vizsgálódnak majd a nem általános munkarend szerint működő vállalkozásoknál.

Tipikus szabálytalanságok

Az év első felében 23 ezer munkáltató 25 692 telephelyét ellenőrizték a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők, és 20 871 gazdálkodónál találtak valamilyen szabályszegést. A legtöbb – 26 százalék – a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos szabálytalanság volt, az esetek 19 százalékában elmulasztották a munkaviszony bejelentését, de 20 százalékot tesz ki a munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, a szabadságra, a készenlétre és az ügyeletre vonatkozó jogszabályok megsértése is. Figyelemre méltó adat, hogy 46 százalékkal csökkent a szabálytalanul foglalkoztatott külföldiek száma. A munkabiztonsági ellenőrzések 36 százalékában a munkaeszközök biztonságának hiányát tárták fel, s 16 százalékuk a munkahelyek és üzemek állapotát ítélte veszélyesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik