Üzleti tippek

Ipari nagyvállalatok vezetői keresnek a legtöbbet Pécsen

Baranya megyében tavaly az ipari nagyvállalatok vezetői kerestek a legjobban a 2004. évi személyi jövedelemadó-bevallások alapján - mondta az APEH Baranya megyei igazgatója csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón.

Kesjár János beszámolt arról, hogy a “százas toplista” első húsz helyén kizárólag ipari nagyvállalatok vezetői állnak. A listavezető legnagyobb összevont adóalapja mintegy 94 millió forint volt, de a századik helyezett is 14 millió forintot keresett.

Az egyéni vállalkozókat tekintve a legnagyobb jövedelmeket bevallók többsége közjegyző, de gyógyszer-kiskereskedelemmel, illetve növénytermesztéssel foglalkozó személyek is bekerültek a legjobb 20 közé. Az első helyen több mint 138 millió forint összegű vállalkozói jövedelem szerepelt.

Az igazgató megemlítette azt is, hogy az árfolyamnyereségből származó jövedelmet tekintve 146 millió forint volt a legnagyobb bevallott összeg. Ezen túl még 56 személynek volt 1 millió forint, vagy azt meghaladó, ilyen jellegű jövedelme.

Az egyéni vállalkozói veszteségekről szólva elmondta, hogy a legnagyobb hiányt mutatók a mezőgazdaságból és az építőiparból kerültek ki. A legnagyobb, 50 millió forintos veszteséget egy agrárvállalkozó könyvelte el.

Kesjár János közölte: Baranyában az összesített adatok alapján az önbevalló magánszemélyek a 2003. évi 88 milliárddal szemben 94 milliárd forint jövedelemre tettek szert, de az azután számított 24,1 milliárd forint adó összege mintegy 1 milliárddal elmaradt az előző évitől.

Az igazgató magyarázata szerint ennek okai azok a jelentős összegű, különböző adólevonási tételek, kedvezmények, amelyekkel a bevallók nagymértékben csökkenthették adóalapjukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik