Üzleti tippek

KPMG: a cégeknek be kell fizetniük az iparűzési adót

A jelenleg hatályos magyarországi törvény törléséig vagy módosításáig a cégeknek mindenképpen fizetniük kell a helyi iparűzési adót - tanácsolja a magyar vállalatoknak a KPMG könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.




A KPMG szerint az adó jogszerűségét vitató vállalatoknak nem szükséges adóigazgatási lépést tenniük, nincsenek lépéskényszerben, a kivárás a legjobb stratégia számukra. Minden azonnali lépés adókockázatokat rejthet magában – teszik hozzá.

A KPMG évek óta szorgalmazza a helyi adó reformját, mivel a helyi iparűzési adót az egyik legnagyobb tehernek tartja a cégek számára. Ezért üdvözlik, hogy a kormány az adónem fokozatos leépítését tervezi 2008-ig, de úgy vélik, hogy lenne lehetőség a folyamat felgyorsítására.
Az Európai Bíróságon a helyi iparűzési adóról folyó üggyel kapcsolatban a tanácsadó cég azt írja, hogy a központi döntés kimenetele bizonytalan, de ha az unió jogszerűtlennek találja ezt az adónemet, az felgyorsíthatja az iparűzési adó megszüntetését is. Ugyanakkor szerintük az olaszországi hasonló adó ügyében várható uniós döntés nem lesz közvetlen hatással a magyarországi adó megítélésére.

Az utóbbi időben sajtóhírek szerint egyre több gazdálkodó cég vonja kétségbe a helyi iparűzési adó jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy a forgalmi típusú adókra vonatkozó uniós szabályozás szerint minden tagállam csak egy forgalmi típusú adónemet tarthat fenn, ez pedig az áfa.
Kónya László, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy az uniótól kapott derogáció szerint 2007. december 31-ig hatályban maradhatnak az iparűzési adóban nyújtott kedvezmények, mentességek, és ez azt mutatja, hogy az EU ezt az adónemet elfogadta. Úgy vélekedett, hogy ha az iparűzési adó az unió bírósága elé kerülne, Magyarországnak minden esélye megvolna arra, hogy megnyerje az ügyet.

Ezzel szemben Kovács László vám- és adóügyi biztos szerint az iparűzési adó nincs összhangban az Európai Unió követelményeivel, s véleményét már jelezte a magyar kormánynak is. “Ezt az adót vagy meg kellene szüntetni, vagy át kellene alakítani valamilyen formában nyereség típusú adóvá” – mondta korábban.

A vám- és adóügyi biztos szerint az ügyben érdemes megvárni az Európai Bíróság döntését, az Európai Bíróságon ugyanis beperelték Olaszországot, mivel ott is fenntartanak egy az iparűzési adóhoz hasonló adót.
Az iparűzési adót az önkormányzatok a több tétellel – az anyagköltséggel, az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével (alvállalkozói teljesítésekkel) – csökkentett nettó árbevétel alapján vetik ki a vállalkozókra, az adó törvényi felső mértéke 2 százalék.

Az iparűzési adó az önkormányzatok teljes bevételének több mint 10 százalékát biztosító helyi adók 85 százalékát adja. Tavaly az önkormányzatoknak 310 milliárd forint bevételük származott az iparűzési adóból, az idei évre pedig ezen a címen 318,9 milliárd forint bevételt terveztek a költségvetésben. Az iparűzési adót az önkormányzatok a több tétellel csökkentett nettó árbevétel alapján vetik ki a vállalkozókra, az adó törvényi felső mértéke 2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik