Üzleti tippek

Hitel a BKV-nak állami garanciával

Már folynak az előkészítő tárgyalások, melyek egy kormányzati garanciavállalás mellett felvehető hitel lehetőségét biztosítanák a BKV számára a Népszava értesülései szerint. A kölcsön összege várhatóan 15 milliárd forint lesz.

Az év végére mintegy 60 milliárd forintos hitelállományt felhalmozó társaság ezt a hazai bank vagy pénzintézetekből álló konzorcium által nyújtott kölcsönt nem beruházási célokra, hanem várhatóan működésre fordítja majd.

A BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese közölte: jelenleg a kormánygaranciáról szóló megállapodás előkészületei folynak, valamint annak a pályázati kiírásnak a munkái, melynek keretében a kölcsönt nyújtó bankot vagy bankokat kiválasztja a társaság. Szentgyörgyi Tamás szerint legkorábban az ősszel köthető meg a hitelszerződés.

Várhatóan ősznél hamarabb aláírható viszont az a dokumentum, amely ugyan a főváros számára teszi lehetővé hitel felvételét, ám abból a BKV-nak vásárol új metrókocsikat a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat. Az Európai Beruházási Bank (EIB) ugyanis befejezte a hitelkeret első részletének, 85 millió eurónyi kölcsönnek a vizsgálatát. A 174 millió euróig terjedő összköltségű tervezet szerint a pénzből a főváros 22 új metrókocsit vásárol a 2-es metróvonalra az elavult orosz járművek helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik