Üzleti tippek

Gabona-ügyek: lassú a brüsszeli adminisztráció

Tudomásul kell venni, hogy a brüsszeli adminisztráció lassú, de az ügy megoldásában különösebb problémát nem látok" - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán az MTI-nek Margittai Miklós információját kommentálva.


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke Nyíregyházán sajtótájékoztatón közölte, hogy az aszállyal sújtott Portugáliába és Spanyolországba a megegyezés ellenére eddig nem szállítottak intervenciós búzát.

A miniszter elmondta, hogy az ügymenet lassúságáért a brüsszeli adminisztráció tehető felelőssé. Gráf József ismertetése szerint az ibériai országokba összesen 700 ezer tonna magyarországi gabonát lehet kiszállítani úgy, hogy az EU a szállítási költségekhez az általában szokásos tonnánként 25 eurós támogatás helyett 60 eurót ad.

Gráf József jelezte: a Spanyolországba szállítandó gabonára 72-82 euró közötti ajánlatok érkeztek, ezt az illetékes uniós hivatal túl olcsónak találta. Ehhez ugyanis több támogatást kellene folyósítani az EU-nak, és ezért szeretnék, ha a magyar kereskedők magasabb áron tennének ajánlatot – fűzte hozzá a miniszter, utalva arra, hogy az EU a 101 eurós intervenciós árat veszi alapul a támogatás kifizetésénél.

Vajda László, az agrártárca főcsoportfőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az MVH ezért hamarosan újabb tendert ír ki. Kifejtette: a Portugáliába szállítható 200 ezer tonna búzára a napokban írták ki a tendert Lisszabonban portugál importőrök számára.

A Spanyolországba kiszállítható 500 ezer tonna különféle gabonára Magyarországon hirdet pályázatot az MVH – tette hozzá a főcsoportfőnök.
Vajda László kitért arra is, hogy a szállítások megkezdéséig tisztázni kell, hogy a szállítmányokat melyik spanyol kikötő fogadja. A spanyolok által eddig megjelölt három kikötő között nem szerepel Valencia, amely pedig a magyar exportőrök számára kedvező lenne.

Vajda László szerint lassítja a kiszállítások megindulását az is, hogy a szállítmányokat romániai vagy horvát kikötőkből lehet megindítani. Így azonban ideiglenesen EU-n kívül kerül a gabona, ami ugyancsak időigényes adminisztrációs feladat. A folyamatos szállítások augusztusban már mindenképpen beindulnak – jelentette ki a főcsoportfőnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik