Üzleti tippek

Királyegyházán épülhet a Strabag cementgyára

Minden jel szerint Királyegyházán építi fel Közép-Európa legnagyobb cementgyárát a Strabag Rt. a Napi Gazdaság értesülései szerint.

Zimmermann Ottó, a program kommunikációjáért felelős ügynökség vezetője a lapnak nyilatkozva nem cáfolta, hogy a Pécs közelében lévő településnek valóban jó esélye van arra, hogy ott valósuljon meg a 26 milliárd forintos beruházás, ugyanakkor hozzátette, végleges döntés még nincs.

A Királyegyházára vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmány azonban, azt az előírások szerint kifüggesztették, s ellene a törvényben előírt 30 nap alatt kifogást senki sem emelt. A helyi képviselő-testület pedig már korábban egyhangúlag támogatta az üzem felépítését. Királyegyháza mellett szól az is, hogy alig pár kilométerre van a leendő M6-os autópályától, közlekedési kapcsolatai tehát kiválóak – tette hozzá Zimmermann.

Az eredetileg kiválasztott Bükkösdön – ahol a Strabagnak bányája van – újabb népszavazásra lesz szükség ahhoz, hogy ismét esély legyen a cementmű felépítésére, Kővágószőlősön pedig még nem készült el a környezetvédelmi hatástanulmány, s a terület sem áll rendelkezésre. Ugyanakkor a kommunikációs vezető hozzátette, az utóbbi két település mellett is szólnak érvek, ezért a helyszínt illetően ma még nem lehet biztosat mondani. Az ügyben várhatóan még az idén végleges döntés születik, hiszen a gyárnak 2009-re el kell készülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik